Okra är vanligtvis kallas fingret av en kvinna och sitt botaniska namn är Okra. Här är några fakta om okra är nödvändigt att vara medveten om:
- De anbud okra skida används oftast som en grönsak i tropiska länder.
- Det bidrar till att kontrollera blodsockernivån i kroppen tillsammans med erbjudandet om olika hälsofördelar.
- Okra är mycket låga i kalorier och ger endast 30 kalorier per 100 g, mättat fett och kolesterol.
- Okra är rik på näringsämnen, eftersom de innehåller vitamin C och K, såväl som avsevärda mängder magnesium.
- De är helt giftfri och har inga biverkningar. (http://24monde.info/sv/article/okra-r-anvndbar-fr-att-behandla-diabetes)
Recept till en gryta med torkade okra!
Ingredienser; 4-6 pers
- Ca 300 g köttfärs
- 1 riven lök
- 2 vitlöksklyftor, dela i 4 bitar
- Ca 300 g torkad okra
- Ca 1 ½ l varmvatten
- 4 msk tomatpuré
- ½ msk rundkornigt ris
- 1 köttbuljong (kan uteslutas)
- Salt och svartpeppar
Tillagning
- Börja med att förvälla okra genom att koka den 2-3 minuter i vatten. Häll sedan av vattnet i durkslag och låt stå.
- Blanda köttfärs, lök, ris, svartpeppar och lite salt. Gör sedan små köttbullar. Stek de i 1 msk olja i en rymlig kastrull.
- Tillsätt okra, vitlök, tomatpuré, köttbuljong, lite salt och häll på varmvattnet.
- Koka upp och sjud sedan i ca 30-45 minuter tills okra blivit mjuk och len. Man ser när grytan är klar, då såsen tjocknar.
Smaka av med ytterligare salt
Gott att äta denna gryta med ris och blandsallad.