Bovete är en växt vars frukter används för att göra mjöl och gryn. Namnet till trots är bovete inget sädesslag, utan är nära släkt med rabarber och ängssyra. Namnet kommer från nederländskans boekweit som betyder bok-vete, vilket syftar på att kornen liknar bokollon och deras smak och användning påminner om vete.
Bovete har kommit till ny användning eftersom det saknar gluten och är därmed ett alternativ till andra mjöl- eller grynsorter för personer som lider av celiaki.
Inom raw food-rörelsen är bovete populärt eftersom det innehåller mineraler och alla åtta essentiella aminosyror, samt att det till skillnad från till exempel vete är lättsmält. Fröna behöver dock blötläggas, och den gel som då bildas bör man noggrant skölja bort innan man äter bovetet. Dock tycks det råda viss oenighet kring hur länge de bör ligga i blöt. Enligt danska raw food-förespråkaren Vibeke Amdisen bör de inte ligga i blöt längre än 30 minuter, medan svenska Erica Palmcrantz Aziz skriver att de kan ligga över natten.
Ingredienser: 100 % bovetefrö.
Näringsinnehåll per 100 g: Energi 1350 kJ / 320 kcal, Fett 2,9 g, Varav mättat fett 0,5 g, Kolhydrat 60 g, Varav sockerarter 1 g, Fiber 8,8 g, Protein 12,5 g, salt 0 g.