Honung är naturvaran som är rik på smakupplevelser och har flera hälsosamma egenskaper.
Genom historien i alla civilisationer har man älskat honung och beundrat binas förmåga att förvandla nektar till ett av våra mest naturliga livsmedel. Honung har många användningsområden som till exempel matlagning och bakning, men även till hudvård och inom hälsa.
Fast honung – all honung är flytande när den är nyslungad och håller sig flytande några månader innan den kristalliseras och blir fast. Fast honung har en ljus färg och sockerkristallerna är grövre än i den flytande honungen. Den fasta honungen är bra att använda som sötningsmedel i te eller till bakning.
Flytande honung – finns en del honungssorter som håller sig naturligt flytande. En av de mest välkända är akaciahonungen som aldrig stelnar på grund av att den har en hög halt fruktsocker och håller sig därför naturligt flytande. Flytande honung används till att bland annat ringla över yoghurt eller ost.
Sorthonung – honung där mer än hälften av nektarn kommer från en speciell blomsort kallas för sorthonung. I Sverige är de vanligaste sorthonungarna ljunghonung och lindhonung.
Vanligen används honung som sötningsmedel i matlagning, bland annat i bakverk, godis, te och söta drycker, samt marinader. Vilken honung som passar till vad beror mycket på smaken och konsistensen. Fast honung passar bra som sötningsmedel i te eller till bakning, medan flytande honung används mer till yoghurt eller ost. Förutom i mat så kan honung även användas till kroppsvårdsprodukter.
På Etnomat har vi ett stort urval av honung med snabb leverans. Hos oss hittar du både grekisk och turkisk honung i antingen flytande form eller som vaxkaka.