Torkad frukt är naturgodis när det är som bäst. Torkad frukt är ett utmärkt och hälsosamt substitut för ett dagligt mellanmål och konsumtion av torkad frukt över energin och uthålligheten. Torkad frukt får utmärkt att äta naturligt som det är, eller ingå i exempelvis müsli och bakverk.
Torkad frukt kan torkas naturligt eller med hjälp av en maskin. Vid torkning av frukt koncentreras dess aromer, sockerhalten och annat i frukten och resulterar bland annat att frukten får en tydligare smak. Vid industriell tillverkning är det vanligt att frukterna frystorkas.
Är du intresserad av att veta mer om de olika torkningsprocesserna så kika in i vår blogg!
Torkad frukt innehåller större koncentration av socker än färsk frukt eftersom vattnet är borta. Av samma skäl innehåller de även en större koncentration av vitaminer, mineraler och kostfibrer. Torkad frukt är alltså inte onyttigt, men man ska vara försiktig eftersom det är lätt att få överskott på socker och kaloriintag.
Många torkade frukter täcks med socker eller sirap innan de torkas för att göra frukterna sötare och mer attraktiva. På grund av skadliga hälsoeffekter så är det mycket viktigt att läsa näringsämnena i förpackningen för att undvika tillsatt socker i torkad frukt.
Hos oss på Etnomat har vi ett brett sortiment av torkad frukt som du kan köpa enkelt och smidigt online. Du kan välja mellan soltorkade fikon, dadlar och andra exotiska frukter.