I den här kategorin hittar du ett varierat sortiment av olika sorters fruktsirap som är svåra att hitta i vanliga matbutiker. Sirap är en tjock och segflytande vätska som används som sötningsmedel och smaksättare till bland annat bakning och dryck.
Pekmez är en melassliknande sirap som erhålls efter kondensering av juice från fruktmust, särskilt druvmust genom att koka den med koaguleringsmedel. Trots att pekmez betyder ”melass” på turkiska, så förknippar man den oftast med just druvsirap. I Turkiet används pekmez som sirap eller blandas med tahini till frukost. I Azerbaijan blandar man pekmez med naturell yoghurt som ett slags svalkande mellanmål under sommaren.
Pekmez kommer i olika smaker och de mest vanliga frukter som används är vindruvor, mullbär och granatäpple. En annan slags pekmez, gjort på johannesbröd och som är mer känd som carob-sirap är också väldigt populärt i länderna runt Medelhavet.
Johannesbröd är en väldigt ovanlig baljväxt för oss här i Sverige. Sirap gjord på johannesbröd är mer känd som carob sirap och passar utmärkt till bland annat ostbrickan, som dressing till sallad eller som sötningsmedel till naturell yoghurt. Vill du veta mer om denna spännande frukt så klicka här och läs vårt blogginlägg om Johannesbröd!
Hos oss på Etnomat handlar du sirap och melass enkelt och smidigt. Vi har flera olika smaker att välja mellan. I vårt sortiment hittar du:
Användningsområden är oändliga! Använd sirap som sötningsmedel till att göra dina matvaror smakligare. Gör en dippa genom att blanda med tahini, toppa glassen och bakverk med din favoritsmak, ringla över din sallad eller ha som tillbehör till ostbrickan.