Grekisk mat

De godaste matvaror från Grekland. 

En liten berättelse om olivoljan från Kreta

Ekologisk olivolja har en mild aromrik smak, som fungerar i harmoni med andra matingredienser. Olivolja är ett hälsosamt val för din dagliga kost. Oljan från Kreta tillverkas oftast av handplockade högkvalitativa Koroneiki-oliver som innehåller en stor mängd polyfenoler. Efter skörden levereras oliverna snabbt till en modern anläggning där oljan utvinns genom kallpressning. Den snabba tillverkningsprocessen garanterar att oljans alla smakegenskaper, aromer och hälsofördelar bevaras på bästa möjliga sätt.Olivoljan är en utmärkt källa till enkelomättade fettsyror (MUFA) och (omega-9). Den här utsökta produkten har också ha andra hälsofördelar.

Enligt en europeisk studie och forskning i 7 länder (gjort i 2006 av Dr. D. Kromhout och ”Eurolive”) har konstaterats följande välgörande effekter för människan:

  • Minskar orsaker till hjärt- och blodkärlssjukdomar
  • Skyddar mot magsjukdomar
  • Används vid brännskador
  • Högt blodtryck
  • Mot kollisteroll
  • Minskar fettbildning i levern
  • Förebygger skydd för metabolism

Olivoljans historia sträcker sig långt bak i tiden. Den första olivträd planterades på Kreta ca 3500 f.Kr. Homeros kallade olivoljan ”Medelhavets guld vätska”. Olivoljan var under antikens tid en symbol för seger, fred, hälsa och långt liv.  Även de egyptiska hieroglyferna, Koranen och Bibeln nämner olivolja vid upprepade tillfällen. Fördelen med olivolja förutom att den smakar bra är dess långa hållbarhet och möjligheten till lagring!

Den bästa olivolja skapas genom kallpressning. Med detta menas att olivoljan pressas fram av färska oliver vid en maximal temperatur av 30 grader och får då namnet extra jungfruolja (extra virgin oil). Extra jungfruolja produceras alltid vid första pressningen. Den andra pressningen ger istället jungfruolja (virgin oil) som kan användas till matlagning. Det finns en rad olika faktorer som påverkar olivoljans kvalité och smak. Exempel är klimat, jordmån och mognadsgrad vid skörden.

Olivolja framstår som ett ganska dyrt livsmedel, men ser man till hur många oliver det krävs för att framställa en liter olivolja så förstår man produktens prissättning. För en liter olivolja krävs hela 3600 stycken oliver!

Användning: Passar all sorts matlagning, men är speciellt god med nybakat bröd.