Mald Sumak 90g
Sumak eller sumac har en syrlig och fruktig smak och används ofta i köken runt Medelhavet och i Mellanöstern.
Sumakpulver passar utmärkt till fisk, fågel och kött, i marinader, salladsdressingar, yoghurt mm.
Sumak ingår även i kryddblandningen Zaatar som är en viktig ingrediens i den libanesiska rätten fattoush.
Sumak eller bärsumak (Rhus coriaria) är en upp till 3 meter hög buske med finflikiga blad, vita blomklasar och runda rostfärgade frukter. De torkade frukterna, hela eller malda till pulver, används som krydda.
Sumak har sitt ursprung i Medelhavsområdet och Mellanöstern. Både grekerna och romarna använde sumak som läkemedel och krydda. Det vetenskapliga släktnamnet Rhus går tillbaka till det grekiska ordet rhoos, något som rinner, och coriaria går tillbaka till latinets corium som betyder läder.
Ingredienser: sumak.
Näringsinnehåll Per 100 g:
Energi 1310 kj / 312 kcal
Fett 12,90 g
Varav mättat fett 1,10 g
Kolhydrater 36,70 g
Varav sockerarter 24,20 g
Protein 12,30 g
Salt 5,30 g.