Tekulturen i Turkiet

Tekulturen i Turkiet

31/01, 2022

Te har en viktig roll i den turkiska kulturen och är en väldigt populär dryck i hela Turkiet och den turkiska diasporan. Även om turkiskt kaffe är något de flesta kommer att tänka på när man pratar om turkiska traditioner, så är te den vanligaste varma drycken i Turkiet.

En tradition med inte så gamla anor

Teet kom till Turkiet med köpmännen genom Sidenvägen, som använde te i byteshandel för kinesiska produkter. Till en början användes te som medicin i Turkiet men så småningom accepterades te i vardagslivet och det blev väldigt populärt att dricka till sociala sammankomster, inte bara som en medicinsk dryck.

I slutet av 1800-talet importerade ryssarna teplantor från Kina och te började odlas med framgång i Batumi, Georgien. Med ett framgångsrikt resultat såg ryssarna mot Turkiet för att utöka skörden. I Turkiet började man odla teplantor importerade från Kina och Japan 1888, dock visade sig marken vara olämplig för dessa teplantor. Först i början på 1900-talet började man odla te framgångsrikt i Turkiet, då i Rize-provinsen.

Rize-provinsen blev Turkiets främsta teproducerande region och blev en av de viktigaste jordbruksprodukterna i landet under mitten av 1900-talet. Teets betydelse finns som bevis i en del städer kring Svartahavsregionen då många har ändrat namn och fått ordet çay (te) inkluderat i namnen. Till exempel städerna Kandahar och Mapavri, som senare blev Ҫaykara respektive Ҫayeli.

Tekulturen i dagens Turkiet

Den turkiska tekulturen sträcker sig till norra Cypern och en del länder på Balkanhalvön.
Te spelar en stor roll i sociala sammankomster som äger rum i tehus och trädgårdar och sedan introduktionen till Turkiet har te blivit en stor del av den turkiska kulturen. Te har blivit så viktig del av turkiska kulturen att idag har Turkiet den högsta tekonsumtionen per capita i världen med en årlig konsumtion på ca 3,17 kg per person. Dessutom är Turkiet även en stor exportör av te och rankas bland en av de främsta exportländerna. Trots landets långa historia av kaffekonsumtion så är te en viktig del av den turkiska kulturen och är även den vanligaste varma drycken i landet. Att erbjuda te till gäster är en del av den turkiska gästfriheten. Det kan man även uppleva när man besöker basarer i Turkiet och som kund erbjudas turkiskt te som ett tecken på vänskap och gästfrihet.

Turkisk fika

Vill man tillaga te på ett traditionellt turkiskt sätt, så använder man två staplade tekannor som kallas çaydanlık som är speciellt avsedda för teberedning.
Vatten kokas upp i den större nedre tekannan. Därefter tar man en del av vattnet för att fylla den mindre tekannan ovanpå och häller i några skedar lösa teblad, vilket ger en stark smak.
När det ska serveras använder man det återstående vattnet för att späda ut teet, där personen kan själv välja hur starkt eller svagt denne önskar.

Traditionellt dricks te från små, tulpanformade glas som kallas ince belli, som betyder bokstavligen ”smal midja”. Detta gör att teet kan avnjutas varmt samtidigt som det visar sin vackra röda färg. Eftersom teet serveras kokande varmt så håller man vanligtvis glasen vid kanten för att inte bränna sig om fingrarna.

Te serveras ofta med två sockerbitar till och det är ovanligt att dricka te med mjölk eller citron. Kurabiye, turkiska söta eller salta småkakor serveras vanligtvis till te på eftermiddagen.

Tehus och trädgårdar

Tidigare nämndes det att te spelar en stor roll i sociala sammankomster som äger rum i tehus och trädgårdar. Tehusen, kiraathane, är traditionella tehus främst för män, där de samlas för att spela brädspel, främst backgammon, medan man smuttar på te. Teträdgårdar, Çay Bahceşi, är också väldigt vanliga miljöer där turkisk fika äger rum. Där samlas vänner och familjer för bland annat långa samtal. Både tehus och teträdgårdar är en populär turistattraktion på ställen som Sultan Ahmet och Taksim i Istanbul.


Turkiskt te på Etnomat

På Etnomat har vi många turkiska teer att välja mellan. Bland annat från märken som Caykur, Dogadan och Topkapi. Vi har bland annat te från Rize, som ibland kallas för turistte. Genom att klicka här så kommer du till vårt breda tesortiment.
Känner du för att ha något sött eller salt till ditt te så kan du kika in i vår kategori med sötsaker här.