Oliver från Gemlik - Turkiets stolthet

Oliver från Gemlik - Turkiets stolthet

4/01, 2022

Har du hört talas om Gemlikoliver?

Gemlik, som är en stad i Turkiet, är känd för sina svarta oliver med hög oljehalt. Den här typen av oliv är mycket populär i Turkiet och säljs över hela landet och exporteras till 42 länder. Traditionellt härdade Gemlikoliver kännetecknas av en speciell smak och där olivköttet lätt kommer bort från kärnan. Oliverna är unika för regionen och växer inte någon annanstans i världen.

Är du nyfiken på hur Gemlikoliver produceras?

En äkta Gemlikoliv bör odlas och härdas i Gemlikregionen. Klimatet kring Marmarasjön området anses vara idealisk för oliverna, med höga sommartemperaturer och kalla vintrar. Gemlikoliverna handplockas mellan november och februari. Ett Gemlikolivträd kan producera upp till 40 kg oliver! Odlingen och härdningen av oliverna har pågått i århundraden där några av byarna har en lång historia av att producera traditionellt härdade Gemlikoliver av hög kvalitet.

Härdningsmetoder

Yagli Sele: Oljehärdade. Oliverna roteras i trummor med lite salt som rör om oljan och får oliverna att utsöndra olja. Därefter lagras oliverna torrt. Det är mycket svårt att underhålla eftersom behållarna måste roteras regelbundet. Detta är en oliv som är rik, lättsaltad oliv.

Duble: Rent saltlagshärdad oliv. Den traditionella härdningsmetoden är att lägga oliverna i två meter djupa kärl med vikter på toppen och roteras i saltlager. Vikterna mörar oliverna. I den kommersiella metoden används en tryckbehållare, dock ger det inte lika fin konsistens av oliven. Detta är en fast, salt oliv.

Salamura: En delvis oljehärdad oliv och lagras sedan i saltlager.

Kuru Sele: Det här är oliv som torkas i en korg med bergsalt som drar allt vatten ifrån oliverna. Ju längre oliverna finns kvar i saltet desto fastare blir de. Oliven kan förlora upp till hälften av sin ursprungliga vikt under härdning, vilket ger en skrynklig effekt. En torrhärdad Gemlikoliv är högkvalitativ och bär en hög prislapp. Dessa oliver är främst förbeställda innan plockningen och reserverade för högklassiga anläggningar i Istanbul.

Cross Kuru Sele/Yagli Sele: Delvis torrhärdade oliver som därefter genomgått Yagli Sele-processen gör att oliven blir krispig och lite besk. Den lagras även torrt och härdas endast för personligt bruk av odlarna.


Hos oss på Etnomat hittar du till gemlikoliverna via länken här. De vackra kolsvarta oliverna har en väldigt specifik smak och kärnorna kommer lätt bort från olivköttet. Ett måste att ha på matbordet till förrätter.