Torkade fikon
Fikon är ömtåliga frukter med kort hållbarhet och bör ätas så fort som möjligt när de skördas.
Det är en av anledningarna till varför majoriteten av alla fikon som exporteras från Turkiet blir till torkade fikon eller produkter som sylt och marmelad.
De gula fikonen, som kallas calimyrna, gör upp till 80% av Turkiets produktion av torkade fikon. Fikonen är gröngula till färgen när de är färska och mogna.
Torkade fikon har i alla tider utgjort viktig föda i bland annat Grekland och Turkiet.
I Sverige har man sedan lång tid ätit torkade eller konserverade fikon och de färska fikonen började förekomma först på senare år. De torkade fikonen äts som snacks. Men man kan även ha dem i efterrätter eller använda dem i matlagning som smaksättare.
Varför har färgen betydelse?
När fikonen torkas ändras färgen till gul-brun, men givetvis finns där variation. En del är ljusare och andra lite mörkare. Oftast har de mörkare fläckar, vilket är helt naturligt. Ofta är det färgen på fikonets fruktkött från insidan som tränger fram genom skalet.
Behandling av fikon
Behandlingsmedel och kemikalier användes tidigare för att desinfektera fikonen och bleka dem för att de skulle se mer tilltalande ut.
Nuförtiden är det förbjudet eftersom det kan vara skadligt för hälsan. Ändå finns där fortfarande en del producenter som applicerar diverse behandlingsmetoder för att få bort missfärgningarna på fikonen och på så sätt kunna öka dess attraktion på marknaden, eftersom mörkfärgade fikon anses vara av sämre värde. Blekning med kemikalier förhindrar även maskar från att förstöra frukten.
Traditionell blekningsmetod
Den traditionella blekningsmetoden utförs med lagerblad eller timjan. Dessa förtjockar det torkade fikonet och förhindrar maskar att komma åt frukten. Det ger emellertid färg och fikonen får en lite brunare yta.
Salt, lagerblad och timjan läggs i kokande vatten ett tag tills de släpper sina essenser. Därefter lägger man in fikonen i vattnet i några minuter. När fikonen sedan tas ut från vattnet får de torkas i solen under ca ett dygn och då avslutas blekningsprocessen.
Den traditionella metoden har flera syften, men det allra viktigaste är att förhindra maskar från att mumsa i sig frukten.
Färgen på de obehandlade fikonen är gul-brun och kan bli brunare över tiden. De naturliga fikonen har mörkare färg och fläckar vilket är normalt och bör anses som ett bra tecken på att inget behandlingsmedel har använts. Att välja fikon som har missfärgningar och fläckar kan förhindra hälsofarorna.
Så när du köper torkade fikon bör du vara uppmärksam på färgen!
Här på Etnomat är våra torkade fikon helt naturliga. Den vackra färgen och de karakteristiska fläckarna är ett tecken på att de är fria från behandlingsmedel och kemikalier. Större i storlek än de ute i vanliga matbutiker och med underbar intensiv doft, honungsöta och ett nyttigare val när sötsuget slår till.