I den här kategorin hittar du både rosenvatten och apelsinblomsvatten. Både rosenvatten och apelsinblomsvatten används i stor utsträckning i bland annat det orientaliska och indiska köket men även kring Medelhavet, där det används för att smaksätta maträtter, desserter och drycker.
Med blomstervattnets intensiva smaker och dofter öppnar sig en poetisk blomsterbomb i ditt kök.
I Mellanöstern och Indien används blomstervatten i bland annat efterrätter och drycker. Förutom till efterrätter och drycker kan man ha i några droppar blomstervatten i salladsdressingen, eller stänka lite över en fräsch grönsallad eller gurkskivor. Rosenvatten kan också tillsättas i en färsk fruktsallad eller i yoghurt.
Användningsområden är många för blomstervatten och inte bara inom det kulinariska!
Rosenvatten används som kosmetika också. Det är en vanlig komponent i parfym, krämer och ansiktsvatten. Man kan även använda rosenvatten som en ansiktsspray då det är mjukgörande och återfuktande.
Både rosenvatten och apelsinblomsvatten har intensiv doft och smak. Rosenvattnet smakar och doftar som rosenbuskar en varm och solig dag medan apelsinblomsvatten med sin intensiva och varma smak ger snabbt känsla av sommaren i munnen.
Även om blomstervattnet är osötat så ger det en söt smak när det tillsätts i olika rätter och drycker. På grund av dess intensiva smak är det bra att tänka på att använda rätt mängd, då maten lätt kan förvandlas till något parfymerat och otäckt. Men tar du det försiktigt kan de underbara aromerna uppnås och nya smakuppfinningar upptäckas!
På Etnomat har vi både rosenvatten och apelsinblomsvatten som du kan enkelt och smidigt beställa med bara några klick. Både rosenvatten och apelsinblomsvatten är det perfekta komplementet till flera rätter särskilt under sommaren.