Black Garlic är en perfekt kombination av sött och salt, med en smak som närmast kan liknas vid Umami. Den svarta vitlöken har en lakrits- och melassliknande fyllighet med en lätt underton av syrlig vitlöksmak. Med sin mjuka och geléaktiga konsistens påminner den om torkad frukt, och nästintill smälter i munnen. Black Garlic fungerar både som smakförhöjare och ingrediens i nästan alla typer av maträtter. Vill du ta din matlagning till nya dimensioner är det dags att prova Black Garlic. Den ger en helt unik smakupplevelse och förhöjer smaken av övriga ingredienser.
Black Garlic är ingen ny vitlökssort, utan helt enkelt vanlig vitlök som gått igenom en särskild process. Vitlöken får en så kallad maillardreaktion, som kan liknas vid fermentering men som inte fullt ut är det. Det går till så att vitlöken placeras i en speciell ugn där den utsätts för konstant värme i ca. 3 veckor, och därefter torkas i en vecka. Man kan även göra egen Black Garlic hemma i t.ex. en riskokare, men kommer då få stå ut med ett vitlöksdoftande hem under tiden.
Black Garlic har endast en svag underton av vitlök, och den annars starka smaken och doften ersätts med en söt smak som kan liknas vid Umami, "den femte smaken". Smaken är inte det enda som förändras, då klyftorna får en geléaktig konsistens och en helt svart färg.
Hos oss på Etnomat kan du köpa Black Garlic snabbt och smidigt online. Du använder enkelt Black Garlic genom att blanda den med lite vatten, mosa och tillsätta i din matlagning efter behag. Den svarta vitlöken är till och med så god att den även kan ätas precis som den är!