Saffran har använts i orienten i tusentals år, där både matlagning och bakverk smaksatts av den gula välsmakande kryddan. I Sverige är saffranet mest känd som julkrydda i lussekatter och andra bakverk, men används även i matlagning. Den milda, aromatiska smaken går mycket bra tillsammans med fisk och skaldjur, där den franska bouillabaissen och den spanska paellan är två praktexempel.
Saffran kommer från Saffranskrokusen, där pistillerna plockas och rensas för hand. Blomman tros komma från östra Medelhavsområdet eller Västasien, och har fått sitt namn efter arabiskans ”zafran” som betyder ”göra gul”. Idag kommer hälften av all saffran som importeras från Iran.
Tack vare den milda smaken kan saffran användas till en mängd olika rätter och bakverk. Utöver de självklara lussebullarna kan man även baka saffransbullar, pannkakor eller skorpor med saffran. I matlagning gör kryddan sig perfekt i risotto och andra risrätter, fisk & skaldjur eller som smaksättning i såser till t.ex. pasta. Att smaksätta glass med saffran är ett annat populärt användningsområde!
Hos oss på Etnomat kan du köpa saffran online, världens mest värdefulla krydda snabbt och smidigt över nätet. Saffranet kan göra oss gladare på fler sätt än att bara smaka ljuvligt, då forskning visat att kryddan faktiskt höjer vår sinnesstämning och minskar symptom på depression.