Kaffekulturer runt om i världen

Kaffekulturer runt om i världen

26/04, 2022

Kaffekultur - vad är det?
En kaffekultur är den tradition och socialt beteende som omger kaffedrickande, framför allt som en social sammanhållning. Den hänvisar även till spridningen och adoptionen av kaffe som ett stimulerande medel.
Kaffekulturen kan spåras tillbaka till 1500-talets Turkiet som senare spreds till Europa under 1600-talet. Kaféer i Västeuropa och länder runt Medelhavet började spridas 1600-talet och verkade inte enbart som sociala knutpunkter men även populära mötesplatser för konstnärer, författare och socialister.

Från kaffehus till café
Några av de första kaffehusen i den islamiska världen dök upp i Damaskus och kallades Qahveh Khaneh (från persiska för kaffehus). På den arabiska halvön dök dessa kaffehus upp även i Mecka och spred sig vidare till Osmanska rikets huvudstad Istanbul på 1500-talet. Till en början användes kaffehus främst av män för sociala sammankomster. Kaffehusen blev populära mötesplatser där män samlades för att dricka kaffe, föra samtal och diskussioner kring nöjen och politik, spela brädspel och lyssna på musik.

I Europa introducerades kaffet på 1600-talet, och de etablerade kaffehusen blev snabbt väldigt populära. Några källor säger att det första kaffehuset dök upp i Italien, 1632 i Livorno, medan andra säger 1640 i Venedig. Under 1800- och 1900-talen var kaféer i Europa mötesplatser för författare och konstnärer.

I de flesta europeiska länder betyder termen café idag en slags liten restaurang som i första hand serverar kaffe och te, samt bakverk som kakor, tårtor, pajer eller bullar. Många kaféer serverar även lättare måltider som smörgåsar och sallader. I södra Europa kan vissa kaféer även servera alkoholhaltiga drycker (t.ex vin). I Nederländerna finns två sorters kaféer: Koffiehuis som serverar kaffe, och café (som en engelsk term) som säljer bland annat rymdkakor, och som i allmänhet inte får sälja alkoholhaltiga drycker. I både Frankrike och Italien fungerar många caféer som lunchrestauranger under dagen, och som barer under kvällen. På italienska kallas caféer för barer.

Kaffekulturen runtom i världen
Länder runt om i världen som präglas av en stark kaffekultur har sina traditioner kring kaffe och där det blivit utmärkande för respektive land. Det kan handla om sättet man brygger eller dricker kaffe, till ceremonier och kaffedrycker. Här kommer några utvalda länder där kaffet har en speciell plats i folks hjärtan.

Brasilien
Kaffets extrema popularitet i Brasilien når alla åldrar och demografi. En av de mest populära dryckerna i landet är café com leite, som är extremt starkt kaffe blandat med en stor mängd mjölk. Denna dryck serveras vanligtvis till frukost för både vuxna och barn. En annan populär brasiliansk dryck är cafezinho, gjord med en stark kaffeblandning som liknar den som används i café com leite och en stor portion socker.

Etiopien
Det är känt att kaffeträdet har sitt ursprung i Etiopien där det har vuxit i över 4000 år. Ungefär 500-talet e.Kr upptäckte folket i Etiopien kaffeträdets uppiggande egenskaper när de började tugga på dess blad och bär.

Idag är kaffeceremonin en av de mest välkända delarna av den etiopiska kulturen. Som gäst i Etiopien erbjuds man kaffe hos vänner, under tillställningar eller som en daglig stapelvara. Att dricka etiopiskt kaffe kan anses vara en kulturell upplevelse, särskilt när det är på platsen för kaffets ursprung.

Den långa processen för att bereda kaffe i Etiopien kallas för Bunna, där man börjar med att tvätta bönorna noggrant i vatten och placerar dem därefter över eld i en stekpanna. När bönorna har spruckit från skalet av värmen så maler man dem. De malda bönorna placeras i en traditionell etiopisk gryta, jebena, med varmt vatten och serveras i traditionella tulpanformade cini-koppar.

Italien 
I Italien dricker lokalbefolkningen kaffe vid disken, i motsats till att ta det med sig. Italienare serverar espresso som standardkaffe, smaksätter inte espresso och dricker traditionellt aldrig cappuccino efter kl. 11.00. Faktum är att mejeribaserade espressodrycker vanligtvis bara avnjuts på morgonen.

Caffè är det italienska ordet för kaffe och kan syfta på det italienska sättet att bereda kaffe, en espresso eller ibland användas som en synonym för den europeiska kaffebaren.

Turkiet 
I Turkiet sträcker sig kaffekulturen långt tillbaka i tiden, då de första kaffehusen i Istanbul öppnades upp redan på 1500-talet. Med turkiskt kaffe menar man idag sättet att tillaga ofiltrerat kaffe, där man kokar rostade och finmalda kaffebönor med lite socker i en cezve, alltså en traditionell panna med handtag. Därefter häller man kaffet i en kopp, med sumpen.
Ibland används kaffesumpen i kopparna till att spå i framtiden och det är en hel konst bakom det.  

Grekland
Greklands nationalkaffe, en frappé, uppfanns 1957 och namnet kommer från franskan som beskriver drycker kylda med is. Frappé, syftar främst på momentet man skakar kaffet vid beredningen, där man antingen skakar i en shaker eller med en stavmix. Oftast går det att beställa frappé i tre sötetsgrader: skétos (sockerfri), métrios (medelsöt) och glykós (söt). Önskar man sin kaffedryck med kondenserad mjölk, heter den då frapógalo istället.

Japan
Japan är känd för sin starka tekultur. Men de senaste decennierna har även kaffet blivit av en trenddryck i landet. Iskaffe på burk har varit populärt redan på 1920-talet och många påstår att det uppfanns i Japan. Idag kan man köpa burkkaffe från varuautomater överallt runt om i Japan. Både kallt och varmt.

Japans första cafékedja Doutor öppnades 1980 och främjade konsumtionen och förvandlade kaffe till en värdefull ekonomisk resurs. Doutors främsta framgång var dess miljö vilket underlättade och uppmuntrade människor att ta med sig kaffet till jobbet eller till skolan.

Hong Kong
På 1920-talet hade mestadels rika människor eller de med högre socioekonomisk status råd att dricka kaffe medan vanliga människor sällan hade råd med drycken, som var dyrare än te. I slutet på 1930-talet uppfanns Yuanyang i Hong Kong och har sedam dess blivit väldigt populär dryck. Yuanyang är en blandning mellan kaffe och te och kan serveras både kall som varm. Drycken har fått sitt namn från Mandarinänderna (Yuanyang) som symboliserar äkenskaplig kärlek, då fåglarna alltid framstår i par och honan och hanen skiljer sig åt markant.  

Sverige
Den svenska kaffekulturen har en lång historia och idag är svenskarna ett av det mest kaffeälskande folket i världen. Den svenska fikan är ett unikt koncept som har blivit allmänt känt i världen och sprids i många länder och på nätet.
Den beskrivs ofta som en social institution som innebär att man gör tid för vänner och kollegor att dela en kopp kaffe, eller te, och äta något litet till.

Sydkorea

På grund av pandemin började folk isolera sig mer och sitta mer hemma. Detta ledde till att folk började experimentera med olika maträtter och drycker vilket i sin tur ledde till att Dalgona kaffe blev populär challenge.
Det krämiga karamellfärgade Dalgona kaffe är vispat kaffe som är gjort på 4 ingredienser: snabbkaffe, socker, varmt vatten och mjölk.
Dalgona kaffe har faktiskt fått sitt namn efter ett gammalt gatusnack i Sydkorea med samma namn, där smaken och färgen påminner om det. Gatusnackset i sig, blev återigen populärt i Sydkorea efter Squid Game succé på Netflix. Ni kanske vet redan vilket snacks det handlar om? 😊

Visst blev du lite kaffesugen nu?
Kika in på vårt kaffesortiment på Etnomat.se

Hos oss hittar du olika sorters kaffe.

  • Turkiskt kaffe
  • INKA kaffe
  • Cappuccino med olika smaker
  • Nescafé
  • Snabbkaffe