Johannesbröd - Den ätbara karaten

Johannesbröd - Den ätbara karaten

29/10, 2021

Johannesbröd

Johannesbröd, mer känd som carob, är en baljväxt som växer på träd runt medelhavsområdet. Medelhavsfrukten är en baljväxt som är mörkbrun till färgen när den är mogen och påminner till utseendet om en övermogen banan som har fått stå alldeles för länge i fruktkorgen.  
De upp till 25 centimeter långa carob-baljorna är tunna, krokiga och innehåller massor av frön.
Enligt bibeln har Johannes Döparen ätit av frukten och därav namnet på den. Namnet Johannesbröd kan därför tyda på fruktens gamla anor.

Hur används carob?
Från Johannesbrödträdet utvinns carob från fröskidorna. Dessa maler man och torkar därefter för att framställa carobpulver.
Det chokladliknande carobpulvret har en söt och nötig smak med inslag av kola. Pulvret används som substitut för kakao, i maträtter och som sötningsmedel.

Sirapen från carob är en trögflytande melass som påminner lite om honung.
Vår sötdoftande och honungsliknande melass framställd av carob passar utmärkt att ha till ostbrickan istället för marmelad eller honung. Använd den som balsamvinäger och ringla över favoritsalladen eller blanda i naturell yoghurt till frukosten.


Påminner namnet carob om något?

Trädet Johannesbröd heter på grekiska keration (på arabiska qirat) - och nu kanske det ringer en klocka!
Jajamänsan! Nämligen har ordet karat, massenheten för diamanter och andra ädelstenar, fått sitt namn från carob.
Det är för att fröna från fröbaljorna användes sedan lång tid tillbaka som motvikt när man vägde guld och diamanter. Ett frö väger ungefär 0,2 gram vilket är den vikt som idag motsvarar karat.