Fri frakt vid 499:- (ex rabatt) / Snabb leverans

Bergsté - Mountain Tea - tepåsar

  • 98.95 SEK

Produkten är tillfälligt slut. :(

Dela
Vikt: 15g
Artikelnummer: EM010119

Ekologiskt bergsté - Mountain Tea - 10 st tepåsar. 

Farmakologiska egenskaper
Forskning visar att släktet Siderit har potentiella farmakologiska egenskaper såsom antiinflammatorisk, smärtstillande, antioxidant, gastrointestinal och mitokondriell skyddande, immunmodulerande, antibakteriell och innehåller ämnen som hämmar återupptag av serotonin och antiserotonin. Forskning vid universitetet i Magdeburg i Tyskland har också visat att Mountain Tea verkar mot Alzheimers, som huvudsakligen är endemiskt för Makedonien. 

Traditionellt i Grekland föredras bergste mycket för sina fördelaktiga effekter på förkylning och inflammation i övre luftvägarna samt för att bekämpa matsmältningsbesvär och mag-tarmsjukdomar, medan det också anses kramplösande, smärtstillande och läkning. Men dessa traditionella användningar är också vetenskapligt bekräftade. Bergste placeras under forskarnas mikroskop och studeras för dess effekter på vår hälsa. 

Vad analyserna visade
Ett ständigt ökande antal laboratoriestudier identifierar dess komponenter och fokuserar på effekten de kan ha på människokroppen. Man har funnit att bergte innehåller en mängd olika ingredienser, huvudsakligen flavonoider, diterpener, fenylpropaner, iridoider och monoterpener. Många moderna studier bekräftar till och med antioxidantens, antiinflammatoriska, antimikrobiella och smärtstillande verkan hos dessa ämnen. Mer specifikt. 

Studier av ett forskargrupp från universiteten i Patras och Ioannina som undersökte sammansättningen av avkok av arten Siderit visade att den har antiinflammatoriska, antioxidativa och ångestdämpande effekter. Dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper beror på de olika glykosiderna av apigenin, som finns i det i en stor andel. I experiment som utfördes på möss fann man att antioxidantförsvaret i hjärnområden hos dem som konsumerade ett avkok av bergte i 6 veckor förstärktes. Dessutom tycktes det bekämpa stress. Med andra ord har den en ångestdämpande effekt utan de biverkningar som vanligtvis observeras i andra ångestdämpande medel som vi får från växtarter.
Den eteriska oljan från bergte är ett särskilt aktivt antimikrobiellt medel på grund av dess karvakrolinnehåll.
Enligt en studie från universitetet i Aten kan extrakt av Sideritis euboea och Sideritis clandestina hjälpa till att förhindra benskörhet, eftersom de skyddar mot förlust av bentäthet och förbättrar benens mekaniska styrka.

I koppen
Den är utsökt och aromatisk och du kan konsumera den som en drink, kall eller varm, med honung eller vanlig.

Du vet det…
Klassiskt vanligt te har inget att göra med bergste. Dessa är bladen av växten Camelia sinensis. Det innehåller koffein, men också olika polyfenoler, medan de biologiska egenskaper som tillskrivs det är helt olika. Vanligt te är mer sammandragande på grund av dess höga innehåll av polyfenoler, i motsats till bergste.

Tips: Och kosmetiska
Dess fördelaktiga egenskaper används också i skönhetsindustrin, eftersom det används i olika kosmetika och vårdprodukter, såsom anti-aging krämer (dess antioxidativa egenskaper bekämpar fria radikaler), schampon och masker för färgat hår (skydda dem mot blekning).

Ingredienser: bergste

Näringinnehål Per 100 g: Energi: 1,92 kcal, Fett: 0 g, Varav mättat: fett 0 g, Kolhydrater 0,22 g, Varav sockerarter: 0 g, Protein: 0,26 g, Salt: 0 g.